Cukrozott sűrített tej (tej és tojásmentes)




Sok süteményhez egyszerűen nélkülözhetetlen a sűrített tej. Persze a bolti verziót nem tudjuk használni, de ezentúl ezekről az édességekről sem kell lemondanunk. Itt van ugyanis egy remek recept, amit pontosan ugyanúgy használhatunk fel a későbbiekben, mint a "klasszikus" verziót.

Hozzávalók:
1 doboz kókusztej
1/4 bögre cukor

Ehhez a recepthez barnacukor, pálmacukor, nyírfacukor, vagy 3 evőkanál méz...mind-mind használhatók, de mindegyiktől más lesz a végtermék íze. A bolti változathoz akkor hasonlít a leginkább, ha egyszerű kristálycukrot használunk, persze ekkor a legkevésbé egészséges is. 

Tegyük a kókusztejet és az édesítő anyagot egy lábosba, ami legyen sokkal nagyobb, mint amekkorát a kókusztej mennyisége indokolna, ugyanis "lövöldözni" fog, ahogy főzzük. A kókusztej jelen esetben bármilyen lehet, de a leggyorsabban akkor végzünk, ha egy konzerv dobozos tej sűrű részét használjuk, a főzés során ugyanis egyszerűen elpárologtatjuk a nedvességet a keverékből. 

Forraljuk fel a keveréket, majd kis lángon, fedő nélkül főzzük addig, amíg besűrűsödik. Konzerv kókusztej esetén 20-25 perc alatt készen van, hígabb tej esetében hosszasabb főzési időre kell számítanunk. 

1 konzerv kókusztejből ennyi sűrített tej lesz.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése