Churros - mexikói fánk (tej és tojásmentes)


A churroshoz elvileg tojás is kell. Ebben azonban nincs. Emiatt kicsit keményebb a tészta, és a hagyományos sütési módszeren is változtatni kellett, de a végeredmény mennyei.



Hozzávalók a churroshoz:
1 csésze víz
1 csésze liszt
3 evőkanál olaj

A forgatáshoz:
1 csésze porcukor
1 evőkanál fahéj

A csokimártogatóshoz:
1 csésze növényi tej
1 teáskanál keményítő
100 gr tejmentes csokoládé (70 % kakaótartalmú)

A vizet forraljuk fel az olajjal. Vegyük le a tűzről, keverjük bele a lisztet. Egy helyes kis gombócot kell kapnunk. Még melegen töltsük csillagcsővel ellátott habzsákba, és nyomjunk belőle csíkokat. És itt jön a speciális módszer.

Ez a massza nem túl lágy, azt is mondhatnám, hogy kifejezetten kemény. Ha tehetnénk bele tojást, akkor az lazítana rajta, de ez ugye nem lehetséges. A tészta állaga miatt viszont nehéz lesz kinyomni a habzsákból különösen, mert a még forró masszával kell ezt megtennünk, ha kihűlt, akkor már szinte lehetetlen kinyomni. Hagyományosan egyenesen a forró olajba kellene nyomni a masszát, és egy ollóval elvágni amikor már elég hosszúnak ítéljük meg, ez azonban ezzel a masszával nagyon bátor dolog lenne. Viszont pont az állaga miatt könnyedén megtehetjük, hogy egy sima felületre nyomjuk a masszát - simán megáll - majd kézzel egyenként belerakjuk a forró olajba, mint bármilyen más fánkot.



Ha feljöttek a churrosok az olaj tetejére, és enyhén megpirultak, akkor kivehetjük őket egy konyhai papírtörlőre, majd ha lecsepegett róluk az olaj forgassuk meg a porcukor és fahéj keverékében.

A churrost meleg csokiszósszal szokás kínálni. Ehhez forraljuk fel a tejet, majd öntsük rá a felaprított csokoládéra. Hagyjuk egy fél percet állni, majd keverjük el. Tegyük vissza a tűzre. Vegyünk ki belőle egy keveset, keverjük hozzá a keményítőt és keverjük hozzá a többi forró, immár csokis tejhez. Sűrítsük 1-2 percig, majd tálaljuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése