Kakaós és fahéjas csiga házi leveles tésztából (tej és tojásmentes)


Középiskolás koromban a suli  mellett volt egy csarnok. A mindenféle zöldségeket és gyümölcsöket árusító kofák között bújt meg a pék bódéja, ahol isteni kakaós csigát lehetett kapni. Amolyan igazi békebeli, leveles tésztából készült finomságot. Meg persze pacsnit, és lekváros leveleket... Ilyet szerettem volna előállítani, de nem egészen sikerült. Finom lett, vacsora után rávetette magát a család, és nem is jutott volna másnap az iskolai uzsonnához két darab, ha nem mentem ki időben, pedig jó sok lett belőle,  de azért nem egészen olyan, mint amilyet szerettem volna. Lehet, hogy igazán leveles, csak vajtól lenne? Esetleg a liszttel lett volna  a baj ? Nem tudom. Még kísérletezgetek majd vele, de az igazán biztató, hogy az ízével, és a kinézetével nem volt semmi baj. Csak azok a fránya rétegek lehettek volna többen...

Hozzávalók a vajas réteghez:

250 gr tejmentes margarin (LIGA)
80 gr finomliszt

Hozzávalók a kelt réteghez:
250 gr zabpehelyliszt
200 gr fehér tönkölyliszt
50 gr teljes kiőrlésű búzaliszt
380 ml növényi tej (rizstej)
50 gr cukor
1 csomag szárított élesztő

kakaópor
porcukor

A margarint és a finomlisztet egy villával dolgozzuk össze, majd formázzuk téglalappá. Én ehhez -mármint a formázáshoz- egy folpack darabot használtam.


A kelt tészta alapanyagait dolgozzuk össze, majd dagasszuk addig, amíg a tészta elválik az edény falától. Ekkor nyújtsuk ki, és igazítsuk némileg nagyobb téglalappá, mint a margarin. Tegyük a közepére a margarinos kockát.


Csomagoljuk be a vajas kockát a tésztába.


 A nyújtófával ütögessük, lapítgassuk ki a tésztát, majd nyújtsuk ki a tésztát.


A tészta felső harmadát hajtsuk be. (INNEN FOGJUK ISMÉTELGETNI)


Majd az alsó harmadot hajtsuk rá a dupla rétegre.


Ismét nyújtsuk ki a tésztát, és forgassuk el 90 fokkal. Most a két szélét hajtsuk be középre.


Majd hajtsuk az egészet félbe.


Tegyük egy órára a hűtőbe, majd ismételjük meg a nyújtás-hajtogatás procedúrát. Újabb egy órás hűtés után ismét hajtogatás...

Ez után már kinyújthatjuk, és megszórhatjuk a kedvenc feltétünkkel. Én a felét porcukorral elkevert kakaóporral, a másik felét szintén porcukorral kevert fahájjal szórtam meg.


Ez után tekerjük fel, mit egy beiglit, és vágjunk belőle 2-3 centiméter vastagságú korongokat.


tegyük őket egymástól jó nagy távolságba, ha szétterült, lapos csigákat szeretnénk, (ez esetben kicsit nyomjuk is szét a tenyerünkkel a tepsiben) vagy tömörítsük össze, mint itt, ha inkább magas csigákra vágyunk.


190-200 C-on kb 20 perc alatt megsül.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése