Mogyorós szelet (tej és tojásmentes)

Rostokra szüksége van a szervezetünknek. Sokra. Ezt tudjuk. De ki szeretne állandóan korpás kekszen élni, vagy napi 4-5 maréknyi zabpelyhet elmajszolgatni ? Ebben a sütiben rengeteg rostdús alapanyag van elrejtve,  mégsem érezzük úgy, hogy kényszerből ennénk. Ha társaságban nem meséljük el, hogy ez tulajdonképpen egy emésztést segítő étel, senki nem fog rájönni, hogy mivel is van dolga, hiszen kívánatos, és finom. És még csak be sem kell kapcsolnunk miatta a sütőt.

Hozzávalók:

1 marék kesudió
2 evőkanál sótlan földimogyoró + egy kevés a tetejére
4 szem datolya kimagozva
1 evőkanál lenmag
5-6 szem aszalt sárgabarack
2-3 evőkanál mogyoróvaj + 1 evőkanálnyi a tetejére

Az összes hozzávalót tegyük aprítógépbe, és keverjük addig, amíg még darabos ugyan, de már összeáll, ha kezünkbe veszünk egy keveset és megpróbálunk belőle golyót formázni. Lehet, hogy a fenti mennyiségen felül még kell hozzá valamennyi mogyoróvaj, a házilag előállított mag vajak nem sikerülnek mindig azonos állagúra, ha éppen sűrűbb verziót veszünk elő ehhez a recepthez, akkor esetleg kellhet még 1-2 evőkanálnyi.

Ha a massza már összeáll, vegyük ki a gépből, és kézzel, vagy egy késsel formázzuk téglalappá. Kenjük meg a félretett 1 kanálnyi mogyoróvajjal (néha - ha édesebb ízre vágyom - szoktam hozzá adni egy fél teáskanálnyi nyírfacukrot is, de általában nem érzem szükségét), majd szeleteljük fel. Díszítésként megszórhatjuk aprított sótlan mogyoróval.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése