Az almaszószhoz nem kell semmi más, mint alma. Bármilyen típusú. Bármennyi. Kevesebb almából kevesebb almaszósz lesz, többől természetesen több. Érdemes nagyobb adagban készíteni, majd sterilizált üvegekbe tölteni, és későbbi felhasználásig a kamrapolcon tartani.
Szóval vegyünk annyi almát, amennyi belefér a legnagyobb lábosunkba. Nálam ez egy 20 literes leveses fazék. Hámozzuk meg az almákat, vágjuk ki a magházat, és egészben (vagy ha a magház eltávolításához feldaraboltuk akkor darabokban) tegyük őket a lábosba. Öntsünk a lábosba annyi vizet, amennyi az alsó sor almát félig ellepi. Ennyi elég lesz ahhoz, hogy 3-4 kg alma megpárolódjon.
Ha az almák megpuhultak (15-20 perc) egy botmixerrel pürésítsük őket. Forraljuk fel az almapépet, majd töltsük sterilizált üvegekbe. Csavarjuk rá a fedőt, majd pár percre fordítsuk az üvegeket fejjel lefelé. Ha hosszútávra szeretnénk eltenni az almaszószt, akkor tegyük a megtöltött üvegeket egy lábosba, töltsük fel annyi vízzel, hogy az üvegeket ellepje, majd forraljuk fel, és gyöngyöző vízben forraljuk 15 percig. Ha kihűlt mehet a kamrapolcra.
Önmagában is nagyon finom, (én például minden sütihez új üveget bontok fel, a maradékot pedig egyszerűen megeszem...) de sokféle süteményhez használhatjuk. Összetartja a süteményt, és a zsiradék nagy részét, vagy akár az egészet is helyettesíthetjük vele.
Készíthetünk vele almaszószos csokis sütit, vagy almaszószos palacsintát, esetleg csokis muffint. Vagy sokminden mást.