Brownie (tej és tojásmentes)


Brownie. Tömény csokoládé. A legenda szerint úgy találták fel, hogy egy szórakozott szakács elfelejtett sütőport tenni a a csokoládétortába. Azóta is sütőpor nélkül készítik. Általában.... Mi azonban most kihagyjuk belőle a tojást, ami pedig szerves alkotórésze, s ezt  muszáj egy kevés sütőporral kompenzálni. De tényleg csak egy kevéssel, hiszen mint mindig, most is az a célunk, hogy alapanyagoktól függetlenül ugyan olyan élményhez juthassunk, amilyenhez azon szerencsések, akiknek nem kell végignézni az alapanyagok listáját egy-egy étel elfogyasztása előtt. Nos, ez egy olyan sütemény, ami fog csalódást okozni. Akár a legelvetemültebb :-) brownie rajongókon is tesztelhetjük :-)
Hozzávalók:

60 gr cukormentes kakaópor
120 gr finomliszt
5 evőkanál olaj
30 ml növényi tej
1/2 teáskanál sütőpor
100 gr 70%-os csokoládé

Keverjük össze a száraz alapanyagokat, majd adjuk hozzájuk a nedveseket is, és alaposan keverjük össze.

A csokoládét törjük apró darabokra, végül ez is mehet a masszához.

Tegyünk egy 20x20 centiméteres sütőforma aljára sütőpapírt, és kenjük bele a masszát. A sűrű, nehéz anyagot nem egyszerű egyenletesen elosztanunk a formában, talán egy evőkanál hátával a legegyszerűbb ezt kiviteleznünk. 

200 C-ra előmelegített sütőben 10 percig süssük. Ekkor még lágy, egyáltalán nem úgy néz ki, mint egy sütemény, ami elkészült, de ezzel mit sem törődve vegyük ki a sütőből, hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni, majd legalább 4 órára tegyük hűtőbe.

Mennyeien tömény, ragacsos, nehéz sütemény, nem nagyon lehet belőle egy szeletnél többet megenni egyszerre :-)



3 megjegyzés:

  1. Cukor biztosan nem kell bele? Kipróbáltam, és bár tettem bele némi cukrot, még így is kesernyés lett. Ettől eltekintve finom. Judit

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Judit! Én nem szoktam cukrot tenni bele, az almaszósz természetes édessége nekünk elég. Ez persze ízlés kérdése. Mi imádjuk a csokoládé kesernyés ízét, de nyugodtan tegyél bele cukrot, ha édesebben szereted :-)

      Törlés
    2. Szia Judit! Én nem szoktam cukrot tenni bele, az almaszósz természetes édessége nekünk elég. Ez persze ízlés kérdése. Mi imádjuk a csokoládé kesernyés ízét, de nyugodtan tegyél bele cukrot, ha édesebben szereted :-)

      Törlés