Gyümölcsös kosárka sütés nélkül (tej és tojásmentes)

Egészséges alapanyagokból készül, cukor nélkül, és még sütő sem kell hozzá. Tehát ez egy tejmentes, tojásmentes, cukormentes, gluténmentes és azt hiszem talán még paleo is J desszert. És ami a legfontosabb, nyami finoooooooooooooooooom J

Hozzávalók 6 db kosárhoz:
12 szem datolya
2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
2 evőkanál kókuszreszelék
1/2 bögre kesudió
2 teáskanál kókuszolaj

Hozzávalók a krémhez:
150 ml növényi tej (nálam rizstej)
1 púpos evőkanál étkezési keményítő
1 evőkanál cukrozatlan kakaópor
2 evőkanál méz

A kosárkák alapanyagait tegyük késes aprítógépbe, esetleg turmixgépbe, és aprítsuk össze. Darabos marad, a kesudió darabkák látszani fognak a végén is, de az nem baj. Ha nincs aprítógépünk, akkor mindent próbáljunk a lehető  legapróbbra vagdosni egy késsel, az íze ugyan olyan finom lesz, de az állaga biztosan nem lesz a képen láthatóhoz hasonlatos.

A masszát kézzel nyomkodjuk formába olyan módon, hogy egy 4-5 mm vastag falú kosárkát kapjunk. Én ehhez szilikon formát használtam, ebből a mennyiségből 6 kosár lett.


A formát ez után tegyük kb 20 percre hűtőbe. A benne lévő kókuszolajnak köszönhetően szépen meg fog szilárdulni, a kókuszolaj ugyanis hidegen szilárd halmazállapotú. Ugyan ez nem mondható el a legtöbb más olajról, így ebben a receptben a kókuszolaj nem helyettesíthető más típusú zsiradékkal. 

Ha a kosarak megszilárdultak borítsuk ki őket a formából. Nem használtam még ehhez mást, mint szilikon formát, talán mással is működik, de biztosan nem lehet belőle ilyen szépen kivenni az elkészült "héjakat". 

Amíg a formák pihennek a hűtőben főzzük  meg a krémet. Keverjük össze a keményítőt, kakaóport, mézet fél deciliter tejjel, a maradék tejet pedig tegyük fel főni. Ha már forr, adjuk hozzá a kakaós keveréket, és főzzük addig, amíg besűrűsödik. Egy habverővel célszerű kevergetni közben. Ha elkészült hűtsük le legalább szobahőmérsékletűre, de inkább hidegebbre. Ez mostanában villámgyorsan megoldható, ha az ember a még gőzölgő krémet kiteszi az ablakpárkányra lehűlni. Ha így teszünk, és két percenként átkeverjük pont ideális hőmérsékletűre hűl annyi idő alatt, amíg a kosárkák is dermednek a hűtőben. Nyáron előbb hűtsük a krémet szobahőmérsékletűre, majd tegyük be a hűtőbe fél órára.

Ha minden lehűlt, osszuk el a krémet a hat kosárban.



Bármilyen gyümölccsel díszíthetjük, amit szeretünk, én a mélyhűtőmben nyár óta várakozó zacsikból válogattam hozzá, némelyik kosárkába pedig banán is került, hiszen mégiscsak tél van...


Íme a banános verzió.


A kosárkák a kókuszolaj miatt szilárdak, ami pedig szobahőmérsékleten folyékony halmazállapotú, ebből következően ezt a desszertet egészen a fogyasztást megelőző pillanatokig hűtőben kell tárolni. Olyan gyorsan azért nem olvad, mint a fagyi, de majdnem...erre díszítés közben is vigyázzunk. Hat kosárkával lehet megfelelő tempóban dolgozni (értsd kapkodás nélkül), de ha nagyobb mennyiséget gyártunk egyszerre, akkor csak annyit vegyünk elő, amennyivel éppen ügyködünk, a többi a hűtőben várakozzon a sorára.