Marcipános szilvás pite (tej és tojásmentes)



Hozzávalók 1 nagy, vagy 18 mini pitéhez:

400 gr liszt (nálam a fele teljes kiőrlésű búzaliszt, a többi finomliszt)
200 gr margarin (pl. Liga)
1 csomag sütőpor
50 ml növényi tej (nálam rizstej)

marcipán (elhagyható)
szilva

A hozzávalókat gyúrjuk össze.  A legegyszerűbb dolgunk akkor van, ha van ehhez egy keverőgépünk, de kézzel is kivitelezhető - végül is évszázadokon át így csinálták... - csak gyorsan dolgozzunk, és hideg kézzel, hogy ne olvadjon meg a margarin.


Vegyünk egy darabka tésztát, és nyomkodjuk a formába. Ha kevés, tegyünk még hozzá, ha sok, csípjünk le belőle egy keveset, ameddig pont megfelelő mennyiségű tésztát nem raktunk a formába. Ekkor vegyük ki, és mérjük le. Az én formám esetében pont 35 gr tészta kell ahhoz, hogy ideális falvastagságú pitéket készíthessek. Ha kitapasztaltuk, hogy mennyi tészta kell egy mélyedésbe, már csak ezt a mennyiséget kell annyiszor kimérnünk, ahány mélyedést szeretnénk megtölteni. Vegyünk tehát a kezünkbe megfelelő mennyiségű tésztát (pl 35 gr), formáljunk belőle egy golyót, majd lapítsuk szét. Tegyük a forma mélyedésébe, és az ujjunkkal igazítsuk a formába. 

Nyomkondjunk egy vékony réteg marcipánt a a tésztaréteg tetejére, majd rakjuk ki szilvával. A képen látható pite esetében egy fél szilvát tettem a formák közepébe, majd négy negyed szilvát körben a szélére.

200 C-on 20 perc alatt megsül.Csak akkor vegyük ki a formából, ha már kihűltek a kis piték.