Házi csokidara (tej és tojásmentes)




Ez egy nagyon-nagyon hasznos recept, ha az ember nem fogyaszthat tejterméket, mert a bolti csokidarákban általában van valamilyen tejszármazék. Az íze miatt azoknak is érdemes hozzálátniuk, akik nem élnek tejmentesen, mert  egy lapon sem említhető bolti testvérével.



Hozzávalók:
140 gr porcukor
365 gr cukrozatlan kakaópor
30 gr csokoládé likőr vagy 20 gr víz
1 teáskanál vanília kivonat
1/2 teáskanál instant kávé por

A porcukrot, ami készülhet nyírfacukorból is, hogy egészségesebb legyen, valamint a kakaóport szitáljuk át. Akár többször is, fontos, hogy csomómentes legyen. 

Tegyük egy keverőgép táljába az összes hozzávalót, majd kezdjük el lassan keverni addig, amíg az összes száraz hozzávaló átnedvesedik, majd magasabb fokozatra kapcsolhatunk. Keverjük egészen addig, amíg sűrűn folyó masszát nem kapunk. Közben időről időre állítsuk le a gépet, és egy spatula segítségével tereljük vissza a tálba a falára ragadt anyagokat. Fontos, hogy egyetlen pici csomó se maradjon a masszában. 

Ha a massza kész, töltsük nyomózsákba, és lehetőség szerint olyan csövet csatlakoztassunk rá, amin egymás mellett több luk is van. Persze egy lukú kinyomócsővel is eredményesek lehetünk, de így sokkal gyorsabban fogunk haladni. Húzzunk a masszából csíkokat egy sütőpapírra, majd hagyjuk 24 órát száradni. Ez után már feldarabolhatjuk a csíkjainkat, ehhez a legegyszerűbb egy pizzavágót használni, de egy késsel, sőt, akár kézzel is megoldható. Kész is a garantáltan tej- és mindenféle adalékanyag mentes csokidaránk.

Ugyan ezzel a módszerrel természetesen csokilencsét is csinálhatunk. Ez egy nagyon időigényes, de egyrészt garantáltan tejmentes, másrészt megnyugtató tevékenység. Az ember mechanikusan nyomkodja a kis pöttyöket a papírra, az elején még figyel arra, hogy nagyjából egyforma méretűek legyenek, azután már megy magától. Nem kell gondolkodni, csak nyom, felemel, nyom felemel...jó, elismerem, hogy csak a megfelelő lelkiállapotban érdemes hozzálátni J