Tejszínhab (tejmentes)




Többek között gesztenyepüré vagy somlói nem képzelhető el tejszínhab nélkül. Mi következik ebből ? Hogy aki nem ehet tejterméket, az egy csomó finomságról kénytelen lemondani? Igen,  ezt sajnos nem tudom megcáfolni, de hogy  a gesztenyepürének vagy a somlóinak nem kell rajta lennie a listán, az biztos!


Ami most következik  nem is igazán recept. Inkább technika, vagy mondjuk trükk… Nem nehéz, nem bonyolult, nem időigényes – mondjuk nem is olcsó… L de nagyon - nagyon finom.

Vegyünk egy konzerv kókusztejet. Tegyük hűtőbe legalább egy napra, de az sem baj, ha hetekig ott áll, hátha valamikor szükségünk lesz egy kis nyalánkságra. J Szóval hagyjuk a hűtőben pihenni, majd amikor eljött az idő vegyük ki onnan. Vigyázzunk, hogy ne rázzuk fel. Nyissuk ki, és a tetején összegyűlt sűrű részt kanalazzuk le. Kész is van. Nem kell habbá verni, legfeljebb egy kanéllal egy kicsit elkeverni, nem kell édesíteni, kész is a finom tejszínhabunk. Ha több, mint egy napig tartottuk hűtőben, akkor a szükségesnél keményebb réteg keletkezik a konzervdoboz tetején. Ilyenkor ezt kanalazzuk egy tálba, majd apránként, adjunk hozzá a doboz aljában összegyűlt átlátszó kókuszvízből, és keverjük össze. Mindezt addig folytassuk, amíg megfelelő állagú „habot” nem kapunk.




Ezen a képen középen már látszik az áttetsző réteg, míg a doboz tetejéről még nem teljesen kanalaztam le a sűrű krémet.

A visszamaradt áttetsző folyadékot leggyakrabban turmixban használom fel, mert értékes anyagokat tartalmaz, kár lenne kiönteni.