Szilvalekváros párnák (tej és tojásmentes)


Ez az a süti, amit bioboltokban lehet kapni meglehetősen borsos áron. Már régen tervezgetem, hogy megpróbálom otthon előállítani egyrészt az ára miatt, másrészt nem jutok el mindennap abba boltba. Ebből az adagból egy hadsereg is jóllakhat, mert 6 x 6 centiméteres párnákat gyártva 25-26 darab lesz belőle, 2-3 darab pedig egy jó étvággyal rendelkező felnőttnek is elég belőle reggelire. Ha műanyag dobozba zárjuk napok múltán is ugyan olyan friss, mint amikor készült. Nálunk a gyerekek uzsonnás csomagjában is gyakran vendégeskedik.


Hozzávalók:
200 gr teljes kiőrlésű tönkölyliszt
160 gr sima durumliszt
60 gr zabpehely liszt
250 ml víz
1 evőkanál sütőpor
1/2 teáskanál fahéj
125 gr nyírfacukor

házi szilvalekvár

Keverjük össze alaposan a száraz alapanyagokat, majd adjuk hozzá a vizet, és alaposan gyúrjuk össze. Keverőgéppel egyszerűbb, de kézzel sem kivitelezhetetlen. A végén kicsit ragadós, de nyújtható tésztát kell kapnunk. 

Két sütőpapír között nyújtsuk 3-4 mm vastagra, majd veygük le óvatosan a felső sütőpapírt a tésztáról. A szélénél kicsit rá kell  segítenünk, és kézzel elválasztani a papírt a tésztától, de ha ez egyszer már megtörtént a többi papír könnyedén feljön. Ekkor tegyük vissza a most felszedett papírt a tésztára úgy, hogy a tiszta felülete legyen a tésztán, és fordítsuk meg az egészet. Most a korábban a tészta alján lévő papír lesz felül, innen is -az előbbihez hasonló módszerrel húzzuk le a sütőpapírt. Kicsit macerásan hangzik, de ha így járunk el, könnyebb lesz a felvágott tésztadarabokat felemelnünk a papírról (könnyű nem lesz, csak könnyebb :-) ) A tésztát most kockázzuk fel. Ezt megtehetjük késsel, derelyevágóval, pizzavágóval, esetleg kiszúróval. Én szép, egységes megjelenést szerettem volna kölcsönözni a párnácskáimnak, ezért egy 6 x 6 centiméteres négyzet kiszúrót használtam erre a célra. Amikor felemeltem a sütőpapírról a négyzeteket kicsit deformálódtak, de nem annyira, hogy ne lehetett volna őket visszaigazgatni nagyjából szabályos alakúra.

A négyzetek felének közepére tegyünk egy teáskanálnyi szilvalekvárt, majd fedjük le egy másik lappal.



Nem kell ragasztóanyag a két tészta összeragasztásához, most jól jön, hogy a tésztánk még mindig ragacsos egy kicsit. Egyszerűen nyomkodjuk kézzel össze a két négyzet szélét úgy, hogy a tölteléket közben igyekezzünk bent tartani. Ha ezzel megvagyunk, egy villával nyomkodjuk le a négyzetek szélét. Ettől egyrészt biztosan összeragad, másrészt szerintem szép  lesz így.


200 C-ra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt sül át.