Somlói galuska (tej és tojásmentes)


 Egy tál somlói a vasárnapi ebéd után... Nem, nem az a nehéz sütemény, amiben rengeteg finomliszt, tucatnyi tojás és sok sok tejszínhab van... Hanem az, amelyik könnyű piskótából, isteni vanília pudingból áll, lenyűgöző csokoládéöntettel van meglocsolva, és SOK SOK TEJSZÍNHAB jár hozzá. És mégsincs benne sem tej, sem tojás. Sőt, szója sem. Érdekel a recept ?



Hozzávalók a piskótához:
1 bögre teljes kiőrlésű búzaliszt
1 teáskanál vanília kivonat (vagy 1 zacsi vaníliás cukor)
1/2 bögre cukor (nyírfacukor)
1 bögre növényi tej
1 púpozott teáskanál sütőpor



Hozzávalók a vanília pudinghoz:
300 ml növényi tej (nálam rizstej)
2 púpozott evőkanál étkezési keményítő
1 evőkanál vanília kivonat vagy 2 zacsi vaníliás cukor
1 evőkanál cukor (nyírfacukor)


Hozzávalók a csokiöntethez:
1 púpozott evőkanál édesítetlen kakaópor
1 evőkanál cukor (nyírfacukor)
1 teáskanál vanília kivonat
100 ml víz
40-50 ml rum

kókusztejszín (recept az előző bejegyzésben)

rumosmeggy vagy mazsola

Keverjük össze a piskóta hozzávalót, majd 180 C-on 40-45 perc alatt süssük készre. Hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.



Keverjük el a keményítőt a cukorral és a vaníliával, valamint egy kevés tejjel. A maradék tejet tegyük fel főni. A keményítős keveréket adjuk a forrásban lévő tejhez, és folyamatos kevergetés mellett sűrítsük be.

A csokiöntet alapanyagait keverjük össze, forraljuk fel, majd főzzük 1-2 percig, hogy az alkohol tartalma elpárologjon, és csak a rum íze maradjon meg. Ha gyerekeknek nem adunk belőle akkor a rumot elegendő az után hozzáönteni, hog y mindent összeforraltunk, és elzártuk a lángot.

Mindent hűtsünk szobahőmérsékletűre, majd kezdjük el összeállítani a desszertet. A piskótát vágjuk 1-2 centiméteres kockákra. Kenjünk kevés vanília pudingot egy tányér közepére, helyezzük el rajta pár piskótakockát, majd ezeket öntsük le újabb adag pudinggal, kanalazzunk rá tejszínhabot, locsoljuk meg csokoládészósszal, és szórjuk meg rumos meggyel, vagy mazsolával. Újabb piskóta, újabb puding és újabb csokiöntet következhet, ameddig csak tart az alapanyagokból (a csokiöntetből maradni fog, amit egy üvegben sokáig tárolhatunk a hűtőben, és számtalan desszerthez használhatjuk még).

Akár a rétegek közé is kanalazhatunk, (sőt, kanalazzunk bátran ! J ) de a desszert tetejére mindenképpen tegyünk a kókusztejből készült tejszínhabból.