Sárgaborsós tök krémleves (tej és tojásmentes)


Meleg,  fűszeres, kényeztető leves esős őszi napokra.

Hozzávalók:

900 gr sonkatök
200 gr sárgaborsó
400 grammos doboz kókusztej
3 kisebb vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
oliva olaj
só, bors

Tegyük fel a sárgaborsót háromszoros mennyiségű sós vízben főni.

Pucoljuk meg a hagymákat, vágjuk félbe, majd szeleteljük fel őket. Pirítsuk meg oliva olajon. Hámozzuk meg a tököt (ez a mennyiség egy közepes méretű sonkatök hosszúkás része), és kockázzuk fel. Ha a hagyma megpirult adjuk hozzá a tököt is, sózzuk, borsozzuk, majd lefedve pirítsuk tovább nagy lángon. Kb. tíz perc után a tök elkezd szétesni - közben gyakran keverjük meg. Ekkor adjunk hozzá kb. 100 ml vizet, és pároljuk tovább. 20-25 perc környékén öntsük a  sárgaborsót főzőlevestül a tökhöz (ha a sárgaborsó már főtt, amikor hozzáláttunk a hagyma előkészítésének és a tök előkészítésének, akkor mostanra már majdnem puha). Adjuk hozzá a kókusztejet, és mostantól még gyakrabban kevergessük, mert a sárgaborsó hajlamos a lábos aljára leszállni, és ha nem keverjük fel megég. Főzzük további 10 percig, ekkorra minden alapanyag megpuhul, és a tök szinte szétfő.

Akár így is tálalhatjuk, én jobban szeretem egy botmixerrel nagyjából pürésíteni.

Készítsünk hozzá tejmentes kenyérből pirított kockákat. Ehhez vágjuk le a kenyér héját, kockázzuk fel (max 1x1x1 centisre), és olaj nélkül pirítsuk meg egy serpenyőben.

Tálaláskor szórjuk meg kenyérkockákkal, és ha szeretjük locsoljunk a tetejére kevés oliva olajat.

Megjegyzés: Nem szoktam sok sót használni, ebben a levesben azonban kivételt teszek. Ha nem szeretném, hogy az édes íz domináljon, márpedig most jobban szeretném, ha csak enyhén édeskés lenne, akkor viszonylag sok sót (a nálam viszonylag sok anyukámnál például valószínűleg szokásos mennyiséget jelent, szóval azért óvatosan...), és sok-sok borsot használok.