Karamellás alma (tej és tojásmentes)


Újabb ötlet a Helloween-es desszertasztalra. Ez a  karamellás alma a  tipikus amerikai édesség tejmentesített változata. Nem fogtöméskiszedősen ragacsos, és nagyon finom.

Hozzávalók:

kicsi almák
hurkapálca, bambusznyárs, vagy néhány vékony faág
1 db 400 gr-os konzerv kókusztej
2 evőkanál margarin
1 csésze cukor
1/4 csésze juharszirup (elhagyható, de finomabb lesz, ha használjuk)

A cukorból 3-4 evőkanálnyi víz társaságában főzzünk sötét karamellt. Legyen színe, de azért ne égessük oda... Keverjük hozzá a margarint, majd a kókusztejet is. Habverő segítségével keverjük el (kézi), egyébként csomós, darabos marad. Adjuk hozzá a juharszirupot is, ha használunk, majd főzzük addig, míg sűrű, ragacsos masszát nem kapunk. Akkor jó, ha egy kiskanalat belemerítve már vastagon bevonja a karamell a kanál felületét. Ez a próba módszer azért is előnyös, mert egy-egy próba után mindig lenyalhatjuk a kanalat...:-)

Ha a karamell kész szúrjunk az almákba egy-egy hurkapálcát, majd forgassuk meg a karamellben. Hagyhatjuk simán karamellben megforgatva, vagy díszíthetjük mogyoróval, csokidarával, vagy akármivel, amihez kedvünk van.

Tegyük pár órára hűtőbe, hogy a karamell megszilárduljon.