Bahlava - mákos (tej és tojásmentes)




Hozzávalók:
2 csomag réteslap
300 gr darált  mák 
1 bögre cukor
1 bögre víz
olvasztott margarin


  1. Vajazzuk ki egy sütőforma alját. Terítsünk rá egy réteg réteslapot, ezt kenjük meg olvasztott vajjal, majd szórjuk meg nagyon vékonyan mákkal. Tényleg nem kell sok, éppen csak mindenhol legyen egy kevés, az sem baj, ha néhol nagyobb foltokban kikandikál a tészta, mert rengeteg réteget fogunk egymásra tenni, a végén mindenhol lesz mák bőven. 
  2. A mákos rétegre tegyünk egy újabb réteslapot, újra vajazzuk, majd ismét szórjuk meg mákkal. Ezt ismételgessük mindaddig, amíg van réteslapunk és mákunk.
  3. A kupac tetejére réteslap, vaj, réteslap, vaj réteg kerüljön, azaz felül legyen két réteg réteslap.
  4. Vágjuk fel a süteményt tetszőleges alakúra. Legegyszerűbb, ha négyzetekre vágjuk, de szokás rombuszokat is kialakítani.
  5. 190 C-os sütőben süssük addig, amíg a felső réteg szép barna színt kap.
  6. Amíg a süti sül, forraljuk fel a vizet a cukorral, majd hagyjuk gyöngyözve főni. Főzzük annyi ideig, ameddig a süti elkészül, ha már felforrt nem kell kevergetni.
  7. Ha a sütemény átsült / a teteje szép barna, akkor vegyük ki a sütőből, és azon melegében öntsük nyakon a tűzről levett forró sziruppal. Ügyeljünk arra, hogy minden vágásba (a szeletek közé) jusson belőle, a maradék mehet a tetejére.
Ez a mennyiség egy kb. 30x40 centiméteres tepsiben mutat jól, egyéb formában vékonyabb, vagy vastagabb lesz a sütemény, ami az élvezeti értékén természetesen semmit nem változtat.

Dióval és pisztáciával töltve is finom.